SKOTTDAGEN 29/2 2020

Skottår, eller Leap year som det kallas på engelska, är ett fenomen vi har för att kalenderåret ska stämma överens med solåret. Man sätter därför in en extra dag vart fjärde år vilket innebär att februari månad har 29 dagar istället för 28 under skottår. På engelska benämns detta även som Intercalary year vilket i svenskan översätts till ”att skjuta till” en dag.


HISTORIA
Enligt gammal tradition är det kutym att kvinnor friar under skottår, och då framförallt på skottdagen den 29/2. Seden sägs komma från Irlands skyddshelgon St Patrick som blev en tidig jämställdhetsförebild när han bestämde att kvinnor kunde få fria en dag var fjärde år. Han menade att kvinnans invit skulle tas på största allvar. Enligt legenden fick män från Skottland som tackade nej till en kvinnas frieri på skottdagen (29/2) böta med en kyss, pengar, handskar eller annan present till kvinnan.

Det finns även de som tror att uppkomsten av denna sed beror på att detta var kvinnornas enda chans att välja en man som de faktiskt ville gifta sig med och inte att valet var någon annans. Om detta är sant eller inte låter vi vara osagt! 

På Nordeens Guldsmedsaffär har vi alltid kallat skottdagen för "den stora friar dagen"  eftersom att både män och kvinnor genom tiderna har beslutat sig för att fria till sin älskade under just  denna dag. IDAG
Idag är traditionen av att fria under skottår (och då främst på skottdagen) mycket stor i Europa, främst i Storbritannien där studier har visat att drygt 30 % av Englands kvinnor funderar på att ta saken i egna händer under denna sällsynta dag.
I vårt mer moderna samhälle idag kan denna sed tyckas väldigt förlegad då det blir allt vanligare att kvinnor friar. Vi vill dock slå ett slag för alla kvinnor där ute att ta tillfället i akt! Går du i giftastankar men inte riktigt finner modet eller tajmingen att ta steget att fria är 2020 rätt år. Om inte annat för att det är roligt att kunna berätta om senare i livet!

Vill du fria? 
Går du i tankar på att fråga den stora frågan. Kom in till oss innan. Vi erbjuder att hyra ut ringar, som du kan få använda dig av under frieriet. Blev svaret som du hade tänkt dig, är ni sen välkomna in till vårt förlovningsrum där ni i lugnt och ro kan få hitta era vigsel och förlovningsringar. 

Har du några funderingar så kontakta oss gärna! 

Och du, Lycka till..